Jak vybrat správný minibar pro váš hotel

Obsah článku

Obsah článku

Minibary jsou nedílnou součástí vybavení mnoha hotelových pokojů, poskytující hostům komfort a pohodlí. Při výběru správného minibaru však hoteliéři čelí otázce, který typ technologie je nejvhodnější. V dnešním článku se podíváme na tři hlavní typy minibarů – absorpční, kompresorové a termoelektrické – a zhodnotíme jejich výkonnost, cenu, spotřebu energie a další relevantní parametry.

Absorpční minibar

Absorpční minibary jsou oblíbené pro svou téměř nulovou hladinu hluku, díky čemuž jsou ideální pro umístění přímo v hotelových pokojích. Avšak jejich hlavní nevýhodou je relativně vyšší spotřeba elektrické energie, přičemž standardní model spotřebuje přibližně 0,73 kWh za 24 hodin. Pro efektivní chlazení je rovněž nutné zajistit dobrou ventilaci, což může být v některých prostorách problematické.

Kompresorový minibar

Na druhou stranu, kompresorové minibary fungují na principu malé ledničky, jsou méně závislé na kvalitě odvětrávání a nabízejí nižší spotřebu energie, obvykle kolem 0,12 kWh/24h. Tyto modely jsou sice hlučnější, ale moderní varianty dosahují hladiny hluku jen okolo 28 dB, což je velmi tiché. Kompresorové minibary jsou také ceněny pro svou dlouhou životnost, nicméně jejich pořizovací cena je zhruba trojnásobná ve srovnání s absorpčními modely.

Termoelektrický minibar

Termoelektrické minibary představují kompromis mezi absorpčními a kompresorovými technologiemi. Jsou hlučnější než absorpční minibary (o 5–6 dB), ale nabízí nižší spotřebu energie, zhruba 76 kWh ročně, a větší vnitřní prostor. Tato technologie je tedy vhodná pro ty, kteří hledají úsporný minibar s rozumnou kapacitou.

Zde je tabulka se souhrnnými informacemi o klíčových parametrech jednotlivých typů minibarů.

Typ minibaru

Hluk (dB)

Spotřeba energie (kWh/24h)

Roční spotřeba energie (kWh)

Cenové rozpětí

Životnost

Výhody

Nevýhody

Absorpční

< 30

0,73

266,45

Nízké až střední

Střední

Tichý provoz, ideální pro pokojové umístění

Vyšší spotřeba energie, vyžaduje dobrou ventilaci

Kompresorový

~28

0,12

43,8

Vysoké

Dlouhá

Nízká spotřeba energie, malá závislost na ventilaci

Vyšší počáteční náklady, může být hlučnější

Termoelektrický

35-40

Závisí na modelu

~76

Střední

Krátká

Nižší spotřeba energie, větší vnitřní prostor

Hlučnější než absorpční, kratší životnost

Poznámky k tabulce:

**Hluk (dB):** Udává průměrnou hladinu hluku při provozu. Čím nižší hodnota, tím tišší provoz.

**Spotřeba energie (kWh/24h) a Roční spotřeba energie (kWh):** Ukazuje, kolik energie minibar spotřebuje za den a ročně.

**Cenové rozpětí (Kč vč. DPH):** Aktuální cena za minibar včetně daně, jak je uvedeno na vybaveni-hotelu.cz.

**Životnost:** Odhadovaná délka životnosti minibaru při pravidelném používání.

**Výhody a Nevýhody:** Klíčové přednosti a omezení každého typu, které by měly být zváženy při rozhodování.

Tato tabulka nabízí ucelený pohled na různé typy minibarů, které hoteliérům pomohou při rozhodování o nejvhodnějším minibaru pro jejich potřeby.

Závěr a doporučení

Při výběru minibaru je důležité zvážit specifika hotelového prostředí a potřeby hostů. Absorpční minibary jsou nejlepší volbou pro ty, kteří chtějí zaručit absolutní ticho, ale vyžadují dobrou ventilaci a jsou ochotni akceptovat vyšší energetické náklady. Kompresorové minibary jsou ideální pro dlouhodobou úsporu energie a menší závislost na ventilaci, přičemž moderní modely jsou dostatečně tiché i pro umístění v pokojích. Termoelektrické modely nabízí dobrý kompromis mezi hlukem a spotřebou energie, a jsou tak vhodné pro hotely, které hledají střední cestu.

Pro hotely, které se snaží optimalizovat provozní náklady a zároveň zvýšit spokojenost hostů, doporučujeme zvažovat kompresorové minibary, které nabízí nejlepší výkon pro klienty, ale zároveň i životnost pro provozovatele.

Kategorie: Tipy a rady

Související příspěvky

check Produkt přidaný k porovnání