Správné čištění skleněného nádobí

Obsah článku

Obsah článku

Výběr správných čistících prostředků a nástrojů

Úspěch v péči o skleněné nádobí začíná výběrem správných čistících prostředků a nástrojů. Představte si, že jste majitelem vyhlášené restaurace, kde se podávají nejlepší vína ve městě. Vaše sklenice na víno musí být dokonale čisté a lesklé, aby zákazníci mohli plně ocenit chuť a aroma servírovaných vín.

Použití jemných čistících prostředků a houbiček

Při mytí skleněného nádobí je důležité použít jemné čistící prostředky, které neobsahují abrazivní složky.Tyto prostředky jsou šetrné k povrchu skla a zabraňují vzniku škrábanců a matnosti.Kromě toho je vhodné použít měkkou houbičku a hadřík, který nebude poškozovat povrch skla.

Nutnost vyhnout se abrazivním materiálům, které by mohly poškodit povrch skla.

Abrazivní materiály, jako jsou drátěnky nebo tvrdé kartáče, mohou způsobit škrábance na povrchu skla, což vede k jeho oslabení a snížení životnosti.Proto je důležité vyhnout se použití těchto materiálů při čištění skleněného nádobí.

Postup čištění

1. Ponoření do teplé vody s čisticím prostředkem

Před samotným mytím je dobré sklenice ponořit do teplé vody s jemným čisticím prostředkem. Tím se uvolní zbytky nápojů a nečistot, což usnadní následné čištění.

2. Jemné otírání vnitřních i vnějších stran sklenic

Při mytí sklenic je důležité jemně otírat jak vnitřní, tak vnější strany sklenic, aby byly dokonale čisté a lesklé. Představte si, že jste malíř, který jemnými tahy štětce nanáší barvu na plátno. Stejně tak byste měli postupovat při čištění sklenic – s lehkostí a precizností.

3. Důkladné oplachování teplou vodou

Po umytí je nutné sklenice důkladně opláchnout teplou vodou, aby se odstranily veškeré zbytky čisticího prostředku. Zanedbání tohoto kroku by mohlo vést k tomu, že na sklenicích zůstanou stopy čisticího prostředku, které by mohly ovlivnit chuť a vůni nápojů.

4. Správné sušení sklenic

Správné sušení sklenic je klíčové pro udržení jejich lesku a čistoty. Sklenice by měly být nejprve osušeny měkkou a čistou utěrkou, která nepoškrábe povrch skla. Poté by měly být nechány volně vyschnout ve vzduchu, aby se odpařila veškerá vlhkost.

Bezpečná manipulace se skleněným nádobím

1. Správný způsob držení sklenic

Při manipulaci se sklenicemi je důležité držet je za stopku nebo tělo sklenice, nikoli za okraj, tím se snižuje riziko poškození okraje a zajišťuje lepší kontrolu nad sklenicí.

2. Při přenášení více sklenic najednou je vhodné použít obě ruce, aby byla zajištěna stabilita a snížilo se riziko pádu a poškození sklenic.

Bezpečné přenášení sklenic mezi kuchyní a jídelním prostorem

1. Pro bezpečné přenášení sklenic mezi kuchyní a jídelním prostorem je důležité použít vhodné tácky nebo košíky, které zajistí stabilitu a ochranu sklenic.

2. Při přenášení sklenic je důležité dbát na to, aby nebyly přeplněné nebo nestabilní, což by mohlo vést k jejich pádu a poškození.

Správné skladování skleněného nádobí a výběr vhodného úložného prostoru

1. Suché a chladné místo, mimo přímé sluneční světlo

Skleněné nádobí by mělo být skladováno na suchém a chladném místě, mimo dosah přímého slunečního světla. Tím se zabrání poškození skla a zajišťuje jeho dlouhodobou životnost.

2. Dostatečný prostor pro uskladnění všech druhů sklenic

Úložný prostor by měl být dostatečně velký, aby pojmul všechny druhy sklenic, které jsou v restauraci nebo baru používány.

Organizace úložného prostoru

1. Rozdělení sklenic podle typu a velikosti

Pro snadnou orientaci a manipulaci se sklenicemi je vhodné, rozdělit je v úložném prostoru podle typu a velikosti.

2. Ukládání sklenic ve vzpřímené poloze, nikoli obráceně.

Sklenice by měly být ukládány ve vzpřímené poloze, nikoli obráceně na okraj. Tím se snižuje riziko poškození okraje a zajišťuje lepší cirkulaci vzduchu kolem sklenic.

Pravidelná kontrola a údržba úložného prostoru

1. Kontrola poškozených nebo znečištěných sklenic

Pravidelná kontrola úložného prostoru umožňuje identifikovat poškozené nebo znečištěné sklenice, které by měly být vyřazeny nebo znovu vyčištěny.

2. Udržování čistoty a pořádku v úložném prostoru

Pro udržení dlouhodobé životnosti skleněného nádobí je důležité udržovat čistotu a pořádek v úložném prostoru. Tím se zabraňuje hromadění prachu a nečistot, které by mohly poškodit sklo.

Kategorie: Tipy a rady

Související příspěvky

check Produkt přidaný k porovnání