Typy hotelů a jejich vlastnosti

Obsah článku

Obsah článku

Víte jaké typy ubytování v dnešní době frčí? Jaké jsou jich cíloví zákaznící, jaké mají požadavky na personál, vybavení či služby? 

Hotely jsou základem sektoru ubytování a hrají zásadní roli v pohostinství. Cestovatelé jakéhokoli druhu, ať už cestují za obchodem nebo rekreací, potřebují nocleh, když jsou mimo domov. V cestovním ruchu existují různé typy hotelů, které vyhovují rozpočtu a životnímu stylu každého hosta. Pokud hledáte kariéru v pohostinství nebo uvažujete o otevření vlastního podnikání na dovolenou, čtěte dále, abyste se seznámili s různými kategoriemi hotelů, službami, které nabízejí, a požadavky na personál.

Hotely

Větší hotelový průmysl je pojmenován podle nejběžnějšího typu placeného ubytování, hotelu. Aby bylo zařízení klasifikováno jako hotel, musí obsahovat více pokojů s vlastními (propojenými) koupelnami. Při vstupu do budovy hosty přivítá recepce, kde se ubytují na dočasné ubytování. Mnoho hotelů má více pater, která jsou propojena centrálně umístěným výtahem.

Hotely jsou často identifikovány hvězdičkami , které udávají cenovou dostupnost pokojů a úroveň nabízených služeb a vybavení. Některé hotely jsou nenáročná zařízení s velmi malým počtem služeb a jiné nabízejí kontinentální snídaně, bazény, fitness centra a obchodní centra. Definice hodnocení hvězdičkami se na různých webech s recenzemi liší, ale obecně je 1 hvězdičkový hotel považován za cenově nejvýhodnější a 5 hvězdičkový hotel za nejluxusnější a luxusní variantu.

Vlastnosti hotelu

Následující funkce jsou považovány za jedinečné pro hotely a odlišují je od jiných typů pohostinských podniků:

  1. Cílový zákazník – Rekreanti, obchodní cestující
  2. Požadavky na personál - Vedení, recepce, úklid, údržba, personál restaurace a baru
  3. Vybavení - Kávovar, mini lednička, mikrovlnná trouba, vědro na led, televize, telefon, ložní prádlo, ručníky , toaletní potřeby
  4. Služby - 24hodinová recepce, úklid pokojů, buzení telefonem, pokojová služba , prádelna, stravování na místě, fitness, business centrum

Motely

Motely a hotely jsou často zaměňovány, přestože se jedná o dva různé typy podniků. Hotely mají ve struktuře více podlaží s bloky pokojů přístupnými vnitřními chodbami. Motely jsou postaveny tak, že každý pokoj je přístupný zvenčí budovy. Obvykle mají jedno nebo dvě podlaží a nemají výtah. Namísto recepce vstoupí hosté do front office, aby se zeptali na volná místa. Motely zaměřené na zákazníky cestující ve svých vozidlech se nacházejí podél rušných silnic a mají dostatek parkovacích míst. Motoristé mohou zajet do motelu a dostat se do svého pokoje přímo z parkoviště.

Vlastnosti motelu 

Díky níže uvedeným funkcím jsou motely jedinečné:

  1. Cílový zákazník – novomanželé na svatební cestě, rekreanti
  2. Požadavky na personál - Majitel, úklidová služba
  3. Vybavení - toaletní potřeby , ložní prádlo, ručníky, občerstvení, nápoje
  4. Služby - Domácí snídaně, úklid

Noclehy se snídaní

Noclehy se snídaní jsou oblíbenými možnostmi pro cestovatele, kteří hledají pro své ubytování osobní pocit domova, daleko od domova. Romantické a malebné B&B se obvykle nacházejí uvnitř historických domů s pokoji přeměněnými na pokoje pro hosty. Je běžné, že každý pokoj má název, téma a jedinečný dekor.

Postele s nebesy, staromódní tapety a starožitné vany se snídaní jsou charakteristickým znakem penzionů, ale je také možné najít podniky, které se z této formy vymanily. Společným rysem všech noclehů se snídaní je zahrnutí domácí snídaně podávané ve společné místnosti pro všechny hosty, kteří přenocují. Bed and breakfast obvykle provozuje výhradně majitel, který může bydlet na místě..

Vlastnosti noclehu se snídaní

Následující funkce jsou specifické pro bed and breakfast a odlišují je od ostatních podniků:

  1. Cílový zákazník – novomanželé na svatební cestě, rekreanti
  2. Požadavky na personál - Majitel, úklidová služba
  3. Vybavení - toaletní potřeby , ložní prádlo, ručníky, občerstvení, nápoje
  4. Služby - Domácí snídaně, úklid

Resorty

Resorty jsou velké komplexy tvořené pokoji pro hosty, rekreačními zařízeními, venkovními prostory a několika možnostmi stravování. Najdete letoviska v blízkosti oblíbených atrakcí, jako jsou pláže, národní parky a turistické destinace. Letoviska zaměřená na rekreanty, kteří hledají cestovatelský zážitek, mohou mít několik bazénů, soukromé plážové kluby a výlety s průvodcem.

Je běžné, že resorty přitahují hosty nabídkou all-inclusive balíčků, ve kterých zákazníci platí paušální sazbu za ubytování, jídlo, alkoholické nápoje a další služby na místě.

Vlastnosti resortu 

Funkce uvedené níže jsou jedinečné pro letoviska:

  1. Cílový zákazník – novomanželé na svatební cestě, rekreanti
  2. Požadavky na personál - Vedení, recepce, komorník, úklid, údržba, personál restaurace a baru, průvodci, plavčíci
  3. Vybavení - Minibar, kávovar, vědro na led, televize, telefon, toaletní potřeby, ložní prádlo, ručníky
  4. Služby - 24hodinová recepce, úklid pokojů, služba concierge, poslíček, pokojová služba, stravování na místě, fitness, lázně , vnitřní / venkovní bazény, soukromá pláž, golfová hřiště, výlety

Rekreační domy k pronájmu

Rekreační domy jsou rezidenční lokality provozované jedním vlastníkem nebo skupinou správy nemovitostí, které lze pronajmout na týdenní bázi. Obvykle se nacházejí v oblastech, které chtějí cestovatelé navštívit, jako jsou pláže, jezera, lyžařská střediska a další turistické destinace. Úroveň vybavení se liší dům od domu a odráží se v týdenní sazbě pronájmu.

Rekreační domy jsou oblíbenou volbou pro rodiny nebo velké skupiny. Namísto placení za několik hotelových pokojů si mohou nájemníci zajistit celý dům a získat přístup do několika ložnic a kompletní kuchyně. Díky webové stránce Airbnb nebo Booking je pro majitele domů snadné zveřejnit nabídku pronájmu a být okamžitě ve spojení se zákazníky z celého světa. Nájemní domy nevyžadují k provozu žádný personál, ale po každém pobytu je musí majitel nebo externí služba uklidit.

Vlastnosti rekreačního pronájmu

Níže naleznete seznam funkcí, které odlišují rekreační pronájmy od jiných nemovitostí k pronájmu:

  1. Cílový zákazník – Rekreanti, novomanželé na svatební cestě, výletníci, obchodní cestující
  2. Požadavky na personál - žádné
  3. Vybavení - liší se od pronájmu k pronájmu
  4. Služby - žádné

Hostely (Ubytovny)

Ubytovny zaměřené na studenty a světové cestovatele nabízejí základní ubytování a nacházejí se v oblíbených městech. Co jim chybí ve službách, dohánějí cenovou dostupností a pohodlím. Hostely se skládají ze souboru soukromých pokojů, pokojů ve stylu kolejí a společných koupelen. Hosté mají přístup do společné kuchyně a obývacího prostoru.

Hostely jsou navrženy tak, aby přilákaly dlouhodobé cestovatele s nízkým rozpočtem. Nabízejí společnou atmosféru, kde se hosté mohou stýkat, což je atraktivní pro samostatné cestovatele. Zaměstnanci hostelu obvykle hrají mnoho rolí tím, že obsluhují recepci, organizují prohlídky a plánují společenské aktivity. Provádějí také úklidové práce a perou ložní prádlo a ručníky.

Vlastnosti hostelu 

Hostely jsou definovány následujícími vlastnostmi, díky kterým jsou jedinečné:

  1. Cílový zákazník – studenti, sólo cestovatelé, batůžkáři, roadtrippeři
  2. Požadavky na personál - Recepce
  3. Vybavení - Společná koupelna, kuchyň, prádelna a obytné prostory
  4. Služby - Prohlídky s průvodcem, společenské aktivity, filmové večery
Kategorie: Tipy a rady

Související příspěvky

check Produkt přidaný k porovnání